KROKIETY z kapustą i grzybami

5 (151 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najbardziej znana wersja krokietów która towarzyszy nam na wigilijnym stole, a dodatek sezamu w panierce nadaje przyjemnego orzechowego posmaku

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:

    średnia główka kapusty
    0.5 kg pieczarek
    1 szklanka namoczonych i pokrojonych leśnych grzybków
    sól. pieprz
    2 łyżki smalcu
    2 łyżki oleju Rzepakowego
    1 duża cebula
    łyżeczka lubczyku

    Ciasto naleśnikowe:

    2 szklanki mleka
    2 szklanki wody gazowanej
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki oleju Rzepakowego
    mąka ok. 3 szklanki

    panierka:

    2 jajka
    bułka tarta
    2 łyżki białych nasion sezamu
    olej Rzepakowy
    2 łyżki smalcu
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Przekrawamy na 4 części i gotujemy pod przykryciem do jej - prawie że miękkości. Ostudzamy i odciskamy nadmiar wody z kapusty. Szatkujemy.
    Na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano dobraną i drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, oraz grzybki leśne - chwilkę razem przesmażamy. Dodajemy kolejno poszatkowaną kapustę i wszystko razem przesmażamy - mieszając by się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • KROKIETY z kapusta i grzybami 2. Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni - ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.
  • KROKIETY z kapusta i grzybami 3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy go po całym naleśniku równomiernie. Zwijamy boki do środka i dokładnie zwijamy w rulon. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, kolejno w bułce tartej z dodatkiem ziaren sezamu i na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu podsmażamy na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować