Lubicie pizzę? Spróbujcie krokietów w tej niestandardowej wersji. Nie sposób ich nie pokochać. :)
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów)
Składniki na naleśniki:
900 g mąki,
4 jajka,
1 l mleka,
1,5 szklanki wody,
3 większe pomidory (najlepiej malinowe),
4 łyżki oleju,
sól,
2 łyżki majeranku.
Składniki na farsz:
2 kg pieczarek,
50 dag tartego sera żółtego,
2 duże papryki czerwone,
3 duże cebule,
2 łyżki masła,
majeranek,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz cayenne.
Dodatkowo:
jajko i bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
Krokiety z farszem a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu).
Pieczarki, paprykę i cebulę bardzo drobno siekam. Na maśle podsmażam pieczarki, potem wrzucam paprykę i cebulę. Smażę z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania wody. Często mieszam. Podsmażone warzywa osączam na sicie, następnie dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku.
Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
Komentarze