Krokiety z chleba tostowego są idealnym i bardzo szybkim pomysłem na obiad lub kolację. Farsz można dowolnie modyfikować, np. z kapustą i grzybami będą idealnym dodatkiem do świątecznego barszczu.
20 min
Składniki:
chleb tostowy,
ser żółty,
parówki,
jajko,
bułka tarta,
olej rzepakowy do smażenia,
sól.
Krokiety z chleba tostowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z chleba odcinamy skórki i wałkujemy na cienkie kromeczki. Parówki kroimy wzdłuż na pól i każdą połówkę dzielimy w poprzek na trzy części. Na każdą kromkę nakładamy trochę sera i parówkę. Zwijamy w rulon - brzeg lekko smarujemy wodą, dzięki czemu lepiej nam się krokiety skleją. Panierujemy w rozkłóconym, lekko osolonym jajku i bułce tartej. Smażmy na złoty kolor. Wybornie smakują z sezonową surówką i ulubionym sosem, np, czosnkowym, ketchupem.
Komentarze