Kiedy zostanie wam trochę farszu przygotowanego do ruskich pierogów można przygotować na bazie wafli (andrutów) krokiety panierowane o smaku ruskich pierogów.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- wafle: 2 sztuki
- farsz do ruskich pierogów: 25 dekagramów
- jajka: 2 sztuki
- bułka tarta: 0.5 szklanki
- sól i pieprz do smaku: 2 szczypty
Krokiety o smaku ruskich pierogów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na krokiety o smaku ruskich pierogów jest banalnie prosty. 2 wafle układamy na czystej, mokrej ściereczce kuchennej i skrapiamy wodą zraszaczem lub smarujemy wodą za pomocą pędzelka. Farsz rozkładamy na obu waflach, lekko go dociskając. Gdy wafle zrobią się miękkie, zwijamy je w rulon, następnie kroimy w 1,5 cm plastry, pojedyncze krążki maczany w roztrzepanych z wodą jajach doprawionych sola i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej.
Krokiety smażymy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, możemy podać je z dipem, kwaśną śmietaną lub jako dodatek np. do barszczu, do mięsa.
Komentarze