Krokieciki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krokieciki ziemniaczane mega pyszne, delikatne w środku i lekko chrupiące zwierzchu. Proste składniki które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Fajne jako przekąska ,świetnie sprawdzą się na imprezie podane z różnymi sosami lub jako dodatek do obiadu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
    1łyżka śmietany lub jogurtu
    100 gram startego żółtego sera
    2 łyżki mąki pszennej plus trochę do podsypania
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Przekąski

Krokieciki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na pure.
  • Krokieciki ziemniaczane 2. Dodajemy śmietanę lub jogurt,mąkę,ser żółty i przyprawy
  • Krokieciki ziemniaczane 3. Wszystko mieszamy ,następnie krótko wyrabiamy masę lekko podsypując mąką .(tak jak na kopytka) ciasto zbieramy w kulę
  • Krokieciki ziemniaczane 4. Kroimy na połowę i z każdej części formujemy wałek o grubości ok. 3/4 cm
  • Krokieciki ziemniaczane 5. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Krokieciki ziemniaczane 6. Z każdego kawałka formujemy krokieciki o średnicy ok. 2 cm.
  • Krokieciki ziemniaczane 7. Tak przygotowane krokieciki smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, bardzo delikatnie obracając.
  • 8. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować