Krewetki z penne w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosto i smacznie! To jeden z moich ulubionych pomysłów na krewetki.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g krewetek
    ok. 150-200 g makaronu penne
    6 dużych ząbków czosnku
    1 puszka pomidorów (400g)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    bazylia
    oregano
    słodka papryka
    sól
    pieprz

Krewetki z penne w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i wykładamy na duży talerz. Makaron penne gotujemy al dente. Pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekany czosnek dusimy na małym ogniu, do czasu aż odparuje woda i sos nabierze konsystencji gęstej śmietany. Sos pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i ziołami - najlepiej świeżymi - ja niestety dysponowałam tylko suszonymi. Gotowy sos dodajemy do odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy, tak aby każda makaronowa rurka skąpała się w sosie. Makaron podajemy w głębokich talerzach, a na osobnym półmisku krewetki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy