Krewetki tikka masala

4.51 (148 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Propozycja na jesienny obiad - danie pikantne z lekką słodką nutą.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - krewetki Black Tiger - oczyszczone: 15 sztuk
    - mleczko kokosowe: 300 mililitrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - masło: 2 łyżki
    - przecier pomidorowy w kartoniku: 250 mililitrów
    - garam masala (pasta lub przyprawa): 2 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - ryż długoziarnisty ugotowany na sypko: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetki tikka masala 1. Krewetki myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i od razu wrzucamy krewetki. Smażymy po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Krewetki wyciągamy i odstawiamy na chwilę na bok. Do tego samego rondelka dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i mieszankę przypraw garam masala. Zmniejszamy ogień i powoli gotujemy przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Do sosu dodajemy krewetki i chwilę podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować