Krewetki duszone na maśle czosnkowym z nacią pietruszki

4.49 (177 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W czasie smażenia z patelni unosił się niesamowity aromat masełka oraz czosnku. Zajadaliśmy z chlebkiem, który maczaliśmy w tym przepysznym tłuszczyku, który powstał ze smażenia:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki królewskie: 25 dekagramów
    - czosnek (ząbki): 4 sztuki
    - masło kostka: 0.33 sztuki
    - pietruszka zielona: 0.33 szklanki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki duszone na maśle czosnkowym z nacią pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetki duszone na maśle czosnkowym z natką 1. Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.

    Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.

    Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę masła i czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę.

    Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki tygrysie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować