Kremowy serek z jogurtu greckiego

4.98 (185 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealnie kremowy, śmietankowy, świeży domowy serek z jogurtu greckiego na słodko i na słono.. Zaskoczy Cie to, że smakuje jak jego droższa wersja ze sklepu...Fantastyczny!

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego (duży kubek)
    szczypta soli
    ewentualnie dodatki: szczypiorek, koperek,
    gaza lub materiał o bardzo gęstym splocie np. pielucha tetrowa
Wystaw ocenę:

4.98 (185 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Kremowy serek z jogurtu greckiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowy serek 1. WERSJA SERKA NATURALNEGO:
    Jogurt wymieszaj ze szczyptą soli wlej na sito wyłożone złożoną kilka razy gazą lub dwukrotnie pieluchą, zrób jakby " sakiewkę" i zwiń sznurkiem. Powieś ją w miejscu gdzie swobodnie będzie wisiała np. nad zlewem. Serek musi wisieć najlepiej przez noc tak aby przez ok. 10-12 godzin oddzieliła się serwatka. Po tym czasie odciśnij rękami i gotowe. Serek nadaje się do spożycia.
  • serek domowy 2. WERSJA NA OSTRO:

    Zrób dokładnie jak wersje naturalnego, ale jogurt wymieszaj z solą do smaku, koperkiem/szczypiorkiem lub ulubionymi przyprawami np. czosnek granulowany

Porady

Możesz zrobić tylko wersję naturalnego serka, a gotowy serek podzielić i dopiero wtedy część wymieszać z ziołami, a resztę np. z konfiturą na słodko. Z jednego kubeczka na smak wyjdą dwie małe wersje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować