Kremówka Rewelacja

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie krucha,niesamowicie pyszna,niesamowicie łatwa..Przepyszny domowy żółty krem ..nie na darmo tak ją nazwałam..Koniecznie spróbujcie i podzielcie się opinią.Moi znajomi ja uwielbiają..

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dkg mąki pszennej
    30 dkg margaryny
    2 surowe żółtka
    6 łyżek zimnej wody z dodatkiem soli ( szczypta)

    KREM:
    3 szklanki mleka
    6 surowych żółtek
    3 całe jajka
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki zwykłej
    cukier waniliowy -opakowanie
    1 szklanka cukru kryształu
    30 dkg masła
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Kruche ciasto Desery

Kremówka rewelacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarobić w misce lub na stolnicy-ja zazwyczaj zarabiam w misce :)
    Mąkę wysiekać razem z margaryną,potem dodać żółtka i wodę z solą.Zarobić ciasto i schłodzić -najlepiej na całą noc ,ale godzina też wystarczy,żeby ciasto było kruche .
  • Kremówka REWELACJA 2. Następnie dzielimy ciasto na 2 części.Blachę wykładamy papierem do pieczenia -do kremówki najlepsza jest jak największa blacha,ja użyłam o wymiarach 45x37,cienko wałkujemy i pieczemy na złoty kolor(ok 15 minut) w 180 stopniach .
  • 3. KREM: 2 szklanki mleka wlać do garnka,dodać cukier,cukier waniliowy i masło.Gotować na małym ogniu.W pozostałym mleku rozmieszać mąki,jajka i żółtka-tak żeby nie było grudek.Gdy mleko w garnku zacznie się podnosić wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszać .
  • 4. Gorącym kremem przełożyć ciasto.Można posypać cukrem pudrem po wierzchu.

Porady

Kremówka będzie miała piękny żółty kolor jak dodamy do niej wiejskich jajek. Blachę wyłożyć większa ilością papieru,będzie lepiej wyciągnąć ciasto-jest bardzo kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować