Kremowe Risotto z grzybami lesnymi ,marchewka i łososiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ta wersja Risotto jest moją własna inspiracja:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • A. Ryż do risotto, grzyby suszone 300g, marchewka
    B. Łosoś- 2 kawałki
    C. masło,cebula, bulion warzywny ,sól, pieprz, papryka czerwona wędzona, czosnek granulowany, tymianek suszony, sok z cytryny,
    D. plasterek cytryny, papryka czerwona wędzona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kremowe risotto z grzybami lesnymi ,marchewka i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć grzyby w gorącej wodzie i odstawić na ok 30min. Następnie ugotować je do miękkości w tej wodzie lekko soląc. Po ostudzeniu drobno posiekać.
  • 2. Marchewkę pokroić w paski a później w słupki. Cebule drobno posiekać.
    Na głębokiej patelni rozgrzać masło i dodać cebulę aż się zeszkli. Po tym czasie dodać marchewkę i wszystko dusić około 15min.
  • 3. Posiekane grzyby dodać do cebuli z marchewką i dobrze wymieszać. Smażyć około 5min.
  • 4. Na patelnie wsypać opakowanie ryżu do risotto.Dobrze wymieszać i podlać bulionem. Czekać aż ryż wszystko wchłonie i dodawać kolejne partie bulionu. Gdy ryż będzie już miękki dodać 2łyżki masła. Doprawić solą,pieprzem i czosnkiem.
  • 5. Filety z łososia oprószyć solą,tymiankiem, pieprzem i papryka czerwoną. Smażyć na patelni grillowej z niewielką ilością masła z obu stron.
  • 6. Całość wyłożyć na talerz, łososia skropić sokiem z cytryny, obok położyć plasterek cytryny i posypać talerz czerwona papryka dla dekoracji

Porady

Ja używałam bulionu z warzyw z wcześniejszego obiadu ale można zastąpić go bulionem z kostek rosołowych...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Łosoś Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować