Kremowe ciasto jagodowe

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo orzeźwiające ciasto

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń waniliowy w proszku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    litr kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 galaretki cytrynowe
    słoik jagód w syropie lub szklanka mrożonych jagód (rozmrozić)

    dodatkowo
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    słoik jagód w syropie lub szklanka mrożonych
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Kremowe ciasto jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, przełożyć do blaszki o wymiarach ok. 26 cm x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 170 st.C. Ostudzić.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, przestudzić.
    krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny na sztywno, pod koniec ubijania wlać lekko ostudzoną galaretkę. Podzielić w stosunku 1/4 i 3/4. 1/4 masy rozsmarować na biszkopcie. 3/4 śmietany szybko wymieszać z jagodami mrożonymi lub odsączonymi z syropu i wyłożyć na białym kremie. Schłodzić.
  • 3. Galaretki o smaku owoców leśnych przygotować wg przepisu na opakowaniu a po ostudzeniu wymieszać z mrożonymi lub odsączonymi z syropu jagodami, jak galaretka będzie tężejąca wylać ja na jagodowy krem.

Porady

Biszkopt można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować