Kremowa zupa z dyni z szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę.
Gdy cebula lekko zmięknie dodaję marchewkę pokrojoną w krążki i chwilę smażę.
Na końcu dodaję ziemniaki i dynię pokrojone w kostkę i jeszcze wszystko kilka minut smażę.
2.Następnie wlewam bulion, przyprawy i całość gotuję na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii lekarskiej. Garnek zdejmuję z ognia, wyjmuję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy lekko przestygnie zupę miksuję, doprawiam solą, ostrą papryką i czarnym pieprzem / proponuję dać naprawdę sporo/.
Komentarze