Kremowa zupa z dyni z szałwią

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jesienna kremowa zupa z dyni doprawiona świeżą szałwią ma bardzo optymistyczny kolor i pikantnie rozgrzewający smak.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia: 1 kilogram
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - bulion (warzywny): 1.5 litra
    - cebula: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - świeża szałwia (kilka listków do smaku): 1 sztuka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 0.25 łyżeczki
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
    - papryka ostra (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z dyni z szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę.
    Gdy cebula lekko zmięknie dodaję marchewkę pokrojoną w krążki i chwilę smażę.
    Na końcu dodaję ziemniaki i dynię pokrojone w kostkę i jeszcze wszystko kilka minut smażę.
  • 2. Następnie wlewam bulion, przyprawy i całość gotuję na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii lekarskiej. Garnek zdejmuję z ognia, wyjmuję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy lekko przestygnie zupę miksuję, doprawiam solą, ostrą papryką i czarnym pieprzem / proponuję dać naprawdę sporo/.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować