Kremowa zupa z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowa zupa z dyni idealna na chłodne, jesienne wieczory :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 szklanki esencjonalnego bulionu
    50 dag dyni (waga po obraniu)
    3 ziemniaki
    1 cebula
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki pestek dyni
    1 łyżka masła roślinnego
    sól i pieprz do smaku
    grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa z dyni

Kremowa zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy i kroimy w grubszą kostkę, podobnie robimy z ziemniakami i cebulką. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz posiekany/przeciśnięty czosnek – solimy, pieprzymy i podsmażamy. Do cebulki dodajemy dynię i podsmażamy razem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy ziemniaki i wlewamy bulion (ja miałam rosół z indyka). Na wolnym ogniu gotujemy całość do czasu aż warzywa będą całkiem miękkie. W tym czasie na suchej patelni rumienimy ziarna dyni aby były aromatyczne i chrupiące. Warzywa blendujemy, gorącą zupę nakładamy na talerze, podajemy z grzankami, posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować