Kremowa zupa chlebowa

5 (180 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na wykorzystanie domowego czerstwego chleba na zakwasie, którego nikt nie lubi wyrzucać. Zupa jest tania, bardzo smaczna i bardzo pożywna.Pomysł na wykorzystanie domowego czerstwego chleba na zakwasie, którego nikt nie lubi wyrzucać. Zupa jest tania, bardzo smaczna i bardzo pożywna.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czerstwy chleb na zakwasie – 350 g
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 4 ząbki
    boczek – 100 g
    śmietana kremowa – 100 ml
    bulion – 1,5 l
    olej rzepakowy – 2 łyżki
    majeranek - łyżeczka
    czarny pieprz świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
    sól morska – do smaku
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chleb

Kremowa zupa chlebowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa zupa chlebowa 1. W garnku rozgrzać olej, dodać gruby plaster boczku i przez chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę i razem wszystko smażyć, aż cebula będzie miękka, ale bez rumienienia jej.
  • Kremowa zupa chlebowa 2. Boczek wyjąć i odłożyć na bok, włożyć do garnka połamany na mniejsze kawałki suchy chleb /może być mieszany, jasny i ciemny/, wlać bulion i zagotować. Zupę gotować na wolnym ogniu, aż chleb będzie miękki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
  • 3. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem. Wlać do zupy śmietanę kremówkę i jeśli to konieczne, to jeszcze raz zupę doprawić do smaku. Smażony boczek pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.

Porady

*użyłam różnych rodzajów domowego chleba na zakwasie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować