Kremowa zupa cebulowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odkąd mieszkamy w Warszawie, urządzamy dla znajomych kulinarne spotkania, które przez telata zyskały renomę. Gotujemy proste potrawy.

Składniki:

  • ● 3 duże cebule
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 1,5 l wody
    ● 2 kostki bulionowe
    ● sól, pieprz
    ● 1 szkl. śmietany

Kremowa zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy
    w cieniutkie plasterki. W rondlu
    rozpuszczamy masło, dodajemy
    cebulę, dusimy na wolnym
    ogniu, aż stanie się złocista.
  • 2. Do rondelka dodajemy mąkę,
    mieszamy, podgrzewamy, aż
    mąka się lekko zarumieni. Wlewamy
    wodę z rozpuszczonymi
    kostkami bulionowymi i, mieszając,
    zagotowujemy. Gotujemy
    na wolnym ogniu 10 min.
  • 3. Zupę miksujemy, aż do uzyskania
    konsystencji kremu. Zaprawiamy
    śmietaną, doprawiamy
    do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy