Kremowa sałatka z łososia i makaronu fusilli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka z dodatkiem fasolowego sosu staje się nie tylko smacznym, ale i pożywnym daniem.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag trzykolorowego makaronu fusilli
    20 dag mrożonej fasolki szparagowej
    2 puszki łososia w oleju
    1 czerwona cebula
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sos:
    puszka białej fasoli
    150 ml jogurtu naturalnego greckiego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    4 obrane ząbki czosnku
    2 łyżeczki soku z cytryny
    sól

Kremowa sałatka z łososia i makaronu fusilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy. Odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku, przepłukujemy zimną wodą, odsączamy. Łososia odsączamy i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki.
  • 2. Białą fasolę odcedzamy z zalewy, dodajemy jogurt, oliwę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i miksujemy na gładki sos.
  • 3. Makaron delikatnie mieszamy z fasolką, cebulą i łososiem. Polewamy sosem, mieszamy i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Makaron fusilli można zastąpić zwykłymi świderkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy