Krem ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa z najprostszych składników w trochę innym wydaniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    500g mrożonej włoszczyzny (w sezonie świeżej)
    Cebula
    1/3 szkl śmietany 18%
    1 żółtko
    Łyżka masła
    3 kostki rosołowe
    1 łyżeczka bazylii
    1 liść laurowy
    2 łyżki natki suszonej lub świeżej
    Sól, pieprz

Krem ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę na 4. Wrzucamy do garnka z włoszczyzną i zalewamy 6 szkl wody. Dodajemy kostki rosołowe i gotujemy do miękkości.
  • 2. Zupę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy liść laurowy i blendujemy.
  • 3. Żółtko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy energicznie mieszając chwilę podgrzewamy. Nie gotujemy!

Komentarze

Podobne przepisy