KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przygotowanie zupy nie zajmuje dużo czasu, a zupa jest bardzo smaczna i zdrowa. Warto spróbować.

  • 30 min

Składniki:

  • • ½ kg zielonego groszku
    • 1 główka sałaty masłowej
    • 2 cebule
    • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
    • 5 łyżek kremówki
    • 2 łyżki posiekanych listków mięty
    • 2 łyżki masła
    • Sok z cytryny, sól, pieprz, listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z zielonego groszku z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, opłukać, posiekać. W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Zielony groszek przebrać, opłukać i osaczyć.
  • 2. Główkę sałaty oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć. Jasnozielone małe listki sałaty odłożyć do dekoracji, a pozostałe pokroić na kawałki i razem z groszkiem i 2 łyżkami posiekanych listków mięty dodać do cebuli. Podlać szklanką bulionu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
  • 3. Lekko ostudzić (2 łyżki groszku odłożyć do dekoracji), zmiksować, wlać resztę bulionu (wlać tyle, żeby zupa nie była zbyt rzadka)i zagotować. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
  • 4. Wlać zupę na talerze, udekorować listkami mięty, odłożonymi listkami sałaty i groszkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z pieczywa pszennego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować