Krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo zielona, optymistyczna i pyszna zupa!

  • 20 min

Składniki:

  • opakowanie groszku mrożonego lub 400 g groszku świeżego
    ok.pół litra bulionu warzywnego
    ząbek czosnku
    pół małej cebuli
    masło, ok 2 łyżki
    sól, pieprz, pół łyżki soku z cytryny
    tymianek, oregano lub bazylia
    Żeby zaostrzyć smak zupy można dodać malą papryczkę czili albo łyżeczkę zielonej pasty curry

Krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na maśle (2-3 łyżki) podsmażamy cebulę, czosnek i tymianek. Zalewamy bulionem,solimy i wrzucamy groszek (2 łyżki można odłożyć, jeśli lubicie jak w zupie coś pływa) Gotujemy około 10 minut. Miksujemy zupę blenderem, jeśli konystencja jest zbyt gęsta, można dolać trochę mleka.
    Zupę można posypac fetą, albo małymi kawałkami mozzarelli.

Porady

Do zupy najlepszy jest groszek świeży albo mrożony. Groszek konserowowy nie ma tak pięknego koloru. Krem z groszku super smakuje z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy