Krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

Wiosna przyszła już na dobre,choć temperatura za oknem iście letnia.Na te upalne dni polecam aksamitny i pyszny krem z zielonego groszku.Niesamowicie bajeczny kolor zapewne poprawi nastrój i doda mnóstwo energii.

Składniki:

  • 450 g mrożonego groszku
    800 ml bulionu warzywnego
    4 średnie ziemniaki
    1 mała marchewka
    2 łyżki masła (najlepiej ghee)
    1/2 cebuli
    4 ząbki czosnku
    odrobina imbiru mielonego
    szczypta papryki chilli
    pieprz biały
    sól

Krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę.W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Podsmażamy chwilę,aż cebulka się zeszkli.Dodajemy marchew i ziemniaki.Wszystko podsmażamy przez około 2-3 minuty,mieszając.Zalewamy bulionem,dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem do czasu,aż warzywa będą miękkie.Na koniec dodajemy groszek zielony i gotujemy jeszcze około 5 minut.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Jeżeli jest zbyt gęsta,możemy dolać odrobinę wody.Na sam koniec jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku przyprawami.Krem nie powinien być mdły.Podajemy z kleksem gęstej śmietany i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy