Wiosna przyszła już na dobre,choć temperatura za oknem iście letnia.Na te upalne dni polecam aksamitny i pyszny krem z zielonego groszku.Niesamowicie bajeczny kolor zapewne poprawi nastrój i doda mnóstwo energii.
Krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i ziemniaki obieramy,kroimy w kostkę.W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Podsmażamy chwilę,aż cebulka się zeszkli.Dodajemy marchew i ziemniaki.Wszystko podsmażamy przez około 2-3 minuty,mieszając.Zalewamy bulionem,dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem do czasu,aż warzywa będą miękkie.Na koniec dodajemy groszek zielony i gotujemy jeszcze około 5 minut.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Jeżeli jest zbyt gęsta,możemy dolać odrobinę wody.Na sam koniec jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku przyprawami.Krem nie powinien być mdły.Podajemy z kleksem gęstej śmietany i grzankami.
Komentarze