KREM Z PORZECZKAMI, CZEKOLADĄ I CIASTKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser smakuje wyśmienicie. Połączenie kremu z lekko kwaskowymi porzeczkami nadaje mu wyrazistego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 cytryna
    • 10 dag migdałowych ciasteczek
    • ½ tabliczki czekolady
    • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
    • Po 2-3 łyżki likieru migdałowego i cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 1 szklanka porzeczek
    • Listki mięty lub melisy do dekoracji

Krem z porzeczkami, czekoladą i ciastkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na połówki, wyciśnij sok. Połam na małe kawałki lub posiekaj ostrym nożem ciasteczka migdałowe i czekoladę.
  • 2. Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj likier migdałowy (albo kilka kropli olejku migdałowego rozpuszczonego w 2 łyżkach wody). Wsyp do miski cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny.
  • 3. Przygotowane składniki zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, aby masa lekko się schłodziła i stężała. W tym czasie przebierz i opłucz porzeczki. Osusz je delikatnie, na koniec poobrywaj z szypułek. Kilka gałązek odłóż do dekoracji.
  • 4. Do pucharków włóż kawałki ciastek i czekolady, wsyp porzeczki, rozłóż krem i przemieszaj. Ozdób owocami i listkami mięty lub melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy