Krem z pora z gruszką i migdałami

4.49 (151 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mówi się, że gruszka z pietruszką to dobre połączenie, ale to z porem jest wprost fenomenalne, a jak do tego dorzucimy chrupiące migdały to czeka nas prawdziwa uczta zmysłów ; )

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży por (biała i zielona część)

    2 średnie ziemniaki

    2-3 gruszki

    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

    Sól, pieprz

    4 łyżki płatków migdałowych

    2 łyżki masła

    Kilka liści bazylii (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z pora z gruszką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki (zarówno zieloną jak i białą część). Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

    Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy je i dodajemy pokrojonego pora – przesmażamy go około 5 minut. Kiedy por lekko się zeszkli dodajemy pokrojone ziemniaki i smażmy całość jeszcze 2 minuty, następnie dodajemy gruszkę, wlewamy bulion i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 15 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę wyłączamy i odstawiamy aby trochę przestygła.

    Przestudzoną zupę blendujemy, następnie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem –gotujemy 5 minut.

    W międzyczasie na suchą patelnie wsypujemy płatki migdałowej i prażmy je na złoty kolor około 2-3 minuty.

    Zupę nalewamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Owoce Płatki Por Warzywa Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować