Mówi się, że gruszka z pietruszką to dobre połączenie, ale to z porem jest wprost fenomenalne, a jak do tego dorzucimy chrupiące migdały to czeka nas prawdziwa uczta zmysłów ; )
Krem z pora z gruszką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki (zarówno zieloną jak i białą część). Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Do garnka wkładamy masło, rozpuszczamy je i dodajemy pokrojonego pora – przesmażamy go około 5 minut. Kiedy por lekko się zeszkli dodajemy pokrojone ziemniaki i smażmy całość jeszcze 2 minuty, następnie dodajemy gruszkę, wlewamy bulion i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 15 minut lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Zupę wyłączamy i odstawiamy aby trochę przestygła.
Przestudzoną zupę blendujemy, następnie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem –gotujemy 5 minut.
W międzyczasie na suchą patelnie wsypujemy płatki migdałowej i prażmy je na złoty kolor około 2-3 minuty.
Zupę nalewamy na talerze, posypujemy płatkami migdałowymi, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze