Krem z pomidorów i papryki

4.45 (188 ocen)

Zupa krem z pomidorów i papryki to obowiązkowe danie na lato. Wtedy bowiem obydwa te warzywa smakują najlepiej. Latem też mniej chce nam się jeść, dlatego taka sycąca zupa jest dobrym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 8 podłużnych pomidorów
    2 czerwone papryki
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1.25 litra bulionu
    Sól, pieprz, cukier do smaku
    Szczypta wędzonej papryki
Wystaw ocenę:

4.45 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa pomidorowa Krem

Krem z pomidorów i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na ćwiartki i układamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pomidory powinny leżeć skórką ku dołowi.
  • 2. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości 3-4 cm i kładziemy obok pomidorów. Czosnek w łupinach oraz cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko skrapiamy dwoma łyżkami oliwy, delikatnie mieszamy dłońmi, by tłuszcz pokrył warzywa.
  • 3. Blachę z warzywami na zupę krem z pomidorów i papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Warzywa pieczemy około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
  • 4. Bulion podgrzewamy i dodajemy upieczone warzywa. Miksujemy blenderem na gładki krem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Krem z pomidorów i papryki doprawiamy do smaku przyprawami.

Porady

Krem z pomidorów i papryki warto podać z domowymi grzankami z wiejskiego chleba i kleksem śmietany. Zupę można udekorować też świeżą bazylią. Jeśli zależy nam na idealnie gładkiej zupie, przed podaniem należy przetrzeć ją przez sito, by pozbyć się skórek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować