Ja to mam szczęście! Sąsiad zza płotu hoduje dynie i pnącza przeszły przez siatkę na moją posesję :) takim o to sposobem wyrosły na moim terytorium 2 dynie
30 min
Składniki:
Składniki:
1 mała dynia
1 por (zielona i białą część)
pół litra bulionu warzywnego
sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
2 pomidory
główka czosnku
oliwa (u mnie tymiankowa)
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią)
prażone pestki z dyni
ocet balsamiczny
Krem z pieczonej dyni z pomarańczą i pleśniowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy na mniejsze części, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Kiedy już ją pokroimy w kostkę, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, posypać tymiankiem, skropić oliwą (u mnie tymiankowa). Na blasze dodajemy także ćwiartki pomidorów oraz całą główkę czosnku. Pieczemy około 40 minut w 220 stopniach C. Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła.
2.W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy.
3.Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zupę nalewamy do misek, skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy pleśniowy ser, tymianek oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki.
Komentarze