Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie.
2.Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi.
3.Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami.
Porady
Jeśli chcemy ostrzejszą zupę to dodajemy więcej curry, a jeśli łagodną nie dodajemy w ogóle curry.
Komentarze