Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem

0 (0 ocen)

Pyszna zupa krem.

Składniki:


  • 1 duży kalafior
    2 duże marchewki
    średnia cebula
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1 łyżeczka curry
    szczypta tartego imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz, sól do smaku
    zioła prowansalskie
    świeży tymianek
    koperek albo pietruszka
    garść prażonych na suchej patelni pestek dyni
    olej sezamowy albo olej z pestek dyni do smaku
    oliwa z oliwek do smażenia (albo olej)

Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi.
  • 3. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami.

Porady

Jeśli chcemy ostrzejszą zupę to dodajemy więcej curry, a jeśli łagodną nie dodajemy w ogóle curry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy