Krem z dyni,z pikantnymi pestkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Najlepszy sezonowy krem z dyni jaki jadłam w życiu

  • 15 min

Składniki:

  • * 2kg Dyni
    * cebula 2 średnie
    * masło do smażenia
    * świeży imbir według uznania
    * czosnek 3 ząbki
    * serek topiony śmietankowy 50g-100g
    * śmietana gęsta 18%
    * bulion 750ml
    * łuskane pestki dyni 1 opakowanie
    * pikantna przyprawa meksykańska lub ostra papryka
    * bagietki

Krem z dyni,z pikantnymi pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Cebulę,imbir i czosnek pokroić w kostkę,dynię oczyścić z nasion i usunąć skórę.
    2.Cebulę zeszklić na maśle dodać czosnek,imbir i pokrojoną dynię,chwilę smażyć i dodać bulionu.Całość dusić do miękkości.
    3.Bagietki pokroić i posmarować masłem i posypać odrobiną soli i pieprzu.Podsmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
    4.Do zupy dodać serek topiony i dokładnie zblendować.Odstawić na ogień i doprawić do smaku.
    5..Pestki dyni uprażyć na suchej patelni,dodać odrobinę masła i potrząsając dodać pikantnej przyprawy.
    6.Zupę podajemy ze śmietaną i uprażonymi pestkami w towarzystwie pieprzowych grzanek.

Porady

Aby zrobić owalny wzorek należy wykonywać widelcem małe bądź duże krążki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy