Krem z dyni, imbirem, mleczkiem kokosowym i sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, ziemniaki i marchwkę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki i marchew, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, drobno posiekaną papryczkę chilli, curry i starty imbir.
Wlać gorący rosół, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Wlać sok pomarańczowy i gotować jeszcze 2 minuty.
Zupę zblendować. Dodać mleczko kokosowe. (odłożyć 50 ml do dekoracji)
Krem podajemy z suszonymi pomidorami, świeżą pietruszką i 1 łyżką mleczka kokosowego.
Komentarze