Krem z dyni, imbirem, mleczkiem kokosowym i sokiem pomarańczowym

4.49 (156 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo pożywna zupa w kolorze babiego lata...

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g dyni
    250 g ziemniaków
    200 gram marchwi
    2 łyżki oliwy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 papryczka chilli
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1 łyżka świeżego startego imbiru
    1 i 1/2 szklanki rosołu drobiowego
    1 puszka mleka kokosowego
    sól
    suszone pomidory
    świeża pietruszka
    150 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni, imbirem, mleczkiem kokosowym i sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, ziemniaki i marchwkę obrać i pokroić w kostkę.
    W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki i marchew, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, drobno posiekaną papryczkę chilli, curry i starty imbir.
    Wlać gorący rosół, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Wlać sok pomarańczowy i gotować jeszcze 2 minuty.
    Zupę zblendować. Dodać mleczko kokosowe. (odłożyć 50 ml do dekoracji)
    Krem podajemy z suszonymi pomidorami, świeżą pietruszką i 1 łyżką mleczka kokosowego.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować