Krem z dyni

4.49 (165 ocen)

  • 45 min

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni podana z serem cheddar i groszkiem ptysiowym

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg dyni

    3 mniejsze cebule

    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

    1 szklanka mleka

    2 łyżki masła

    100 ml śmietany

    łyżeczka soku z cytryny

    1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne,

    Szczypta chilli,

    sól

    Dodatki: ser cheddar, groszek ptysiowy,
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni kroimy, podlewamy wodą (3/4 szklanki), solimy i dusimy ( albo wyciągamy mrożone purre z dyni i rozmrażamy). Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i chłodzimy. Posiekaną cebulę dusimy na maśle i dodajemy do dyni.
  • 2. Wlewamy do dyni mleko, wsypujemy pieprz cayenne i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo bulion –do uzyskania oczekiwanej konsystencji, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chilli
  • 3. Podajemy z groszkiem ptysiowym i startym na grubych oczkach serem cheddar
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować