Krem z buraków

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszny krem z buraków ze śmietaną i imbirem

  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 1 sztuka
    - ziemniaki: 250 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - bulion: 1 litr
    - majeranek (suszony): 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ocet: 2 łyżki
    - imbir (około 2 cm): 1 sztuka
    - śmietana (kwaśna): 150 gramów
    - śmietana (słodka): 100 gramów
    - radicchio (liście): 3 sztuki

Krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, ziemniaki i buraki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki w słupki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać liść laurowy i warzywa. Chwilę dusić.
  • 2. Wlać bulion, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu. 1 łyżkę buraków i liść laurowy wyjąć, resztę zmiksować i doprawić. Imbir obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietanami. Radicchio umyć i pokroić w paski. Zupę udekorować burakami i radicchio. Śmietanę podawać oddzielnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy