Pyszny pożywny krem z brokuła z chrupiącymi grzankami z wyrazistym serem gorgonzolą to prosty sposób na rozgrzewający obiad nie tylko w zimowe dni, polecam :)
Krem z brokuła z grzankami z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i przesmażamy na nim posiekany w kostkę czosnek i cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy obranego pokrojonego w kostkę ziemniaka i brokuła podzielonego na różyczki – smażmy 1 minutę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny – zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 20 minut. Zupę odstawiamy do przestygnięcia – blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgrzewamy raz jeszcze.,
Bagietkę kroimy na kromki. Na patelni rozpuszczamy resztę masła i smażmy na nim na złoty kolor z jednej strony kromki bagietki. Kiedy Jedna strona bagietki się ze złoci przekręcamy ją i na każdej kromce kładziemy plasterek sera, na patelnie wlewamy odrobinę wody, przykrywamy patelnie i smażmy aż do momentu kiedy ser się rozpuści.
Zupę rozlewamy do 4 miseczek, każdą porcję dekorujemy kleksem ze śmietany, serwujemy od razu z serowymi grzankami, smacznego ; )
Komentarze