Krem szparagowy z serkiem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wiosenna zupa z nutą chrzanowej ostrości.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 l wody/bulionu/rosołu
    1 pęczek szparagów
    1 bardzo duży korzeń pietruszki
    0,5 selera
    2 duże ziemniaki
    1 duża cebula
    5 pełnych łyżeczek serka chrzanowego
    sól himalajska
    pieprz
    1 łyżka suszonej włoszczyzny
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem Ser

Krem szparagowy z serkiem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, pietruszkę i selera. Odkrajamy dolną, twardą część i główki szparagów. Główki zostawiamy. Środkowe części szparagów dodajemy do garnka. Zalewamy płynem i obficie doprawiamy solą, pieprzem i suszoną włoszczyzną. Gotujemy do miękkości. Zupę dokładnie blendujemy, ewentualnie dolewamy płynu i doprawiamy jeżeli jest za mało wyrazista. W miseczce umieszczamy serek i łączymy go z 3 łyżkami zupy. Dokładnie mieszamy i dodajemy. Zupa się zabieli i nabierze wyrazistego smaku.
    Przed podaniem rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z solą. Wrzucamy główki szparagów i smażymy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Skrapiamy sokiem z cytryny.
    Zupę podajemy z odrobiną serka, szparagami, kroplą ulubionej oliwy i opcjonalnie rzeżuchą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Szparagi Serek Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować