Krem szparagowy z serkiem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, pietruszkę i selera. Odkrajamy dolną, twardą część i główki szparagów. Główki zostawiamy. Środkowe części szparagów dodajemy do garnka. Zalewamy płynem i obficie doprawiamy solą, pieprzem i suszoną włoszczyzną. Gotujemy do miękkości. Zupę dokładnie blendujemy, ewentualnie dolewamy płynu i doprawiamy jeżeli jest za mało wyrazista. W miseczce umieszczamy serek i łączymy go z 3 łyżkami zupy. Dokładnie mieszamy i dodajemy. Zupa się zabieli i nabierze wyrazistego smaku.
Przed podaniem rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z solą. Wrzucamy główki szparagów i smażymy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Zupę podajemy z odrobiną serka, szparagami, kroplą ulubionej oliwy i opcjonalnie rzeżuchą. Smacznego!
Komentarze