Krem szczawiowy z ricottą i kędziorkami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wywaru warzywnego włożyć szczaw, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować ok. 15 minut. Wyjąć z zupy liść laurowy, ziele angielskie. Zupę zmiksować w blenderze na krem. Delikatnie zagotować zupę. dodać śmietankę, delikatnie przemieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
2.Przygotować kędziorki z boczku: plasterki boczku zrolować i nabić na pręt od szaszłyków, piec na grillu 5-6 minut, aż boczek stanie się kruchy, odwracając co 2 minuty, ostudzić, zdjąć z prętów, osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka pokroić na ćwiartki.
Do ogrzanych misek wlać zupę, dodać po łyżce ricotty, na środku ułożyć chrupiące kędziorki z boczku, dodać przygotowane jajka i od razu podawać.
Komentarze