Krem szczawiowy z ricottą i kędziorkami z boczku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa, o odświeżającym i lekko kwaśnym smaku; rozgrzeje, nasyci, i......przypomni lato.

  • 40 min

Składniki:

  • -słoik szczawiu konserwowanego lub opakowanie zupy szczawiowej mrożonej
    -3 szklanki wywaru warzywnego
    -100 ml śmietanki 30%
    -3 ząbki czosnku
    -liść laurowy
    -ziele angielskie
    -sól
    -pieprz
    -cukier
    Do podania:
    -4 jajka
    -4 łyżki ricotty
    -8 plasterków chudego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem szczawiowy z ricottą i kędziorkami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wywaru warzywnego włożyć szczaw, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować ok. 15 minut. Wyjąć z zupy liść laurowy, ziele angielskie. Zupę zmiksować w blenderze na krem. Delikatnie zagotować zupę. dodać śmietankę, delikatnie przemieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • 2. Przygotować kędziorki z boczku: plasterki boczku zrolować i nabić na pręt od szaszłyków, piec na grillu 5-6 minut, aż boczek stanie się kruchy, odwracając co 2 minuty, ostudzić, zdjąć z prętów, osuszyć na papierowym ręczniku. Jajka pokroić na ćwiartki.
    Do ogrzanych misek wlać zupę, dodać po łyżce ricotty, na środku ułożyć chrupiące kędziorki z boczku, dodać przygotowane jajka i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować