Krem pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa i smaczna zupa na obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczarki świeże 40 dag
    Włoszczyzna 1 tacka
    Masło 2 łyżki
    Żółtko jaja 1 szt.
    Mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Śmietana 18% ½ szklanki
    Sól i pieprz do smaku
    Natka pietruszki

Krem pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 4 szklankami wody i zagotować. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle, wrzucić do zupy i gotować przez pół godziny, następnie zmiksować. Połowę śmietany połączyć z mąką, dobrze rozbełtać, wlać do zupy i zagotować. Resztę śmietany roztrzepać z żółtkiem, dodać również do zupy i już nie gotować. Posypać natką pietruszki i podawać np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy