Zupa marchewkowa w postaci kremu mogła by być nudna ale w tym niestandardowym połączeniu z pomarańczą jest wyśmienita. Zresztą sprawdźcie to sami korzystając z mojej kolejnej propozycji.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
– Marchewka 650 g
– Ziemniaki 250 g
– Sok z 1 pomarańczy
– Bulion warzywny lub woda 800 ml
– Śmietanka 30% 100 ml
– Olej 2 łyżki
Krem marchewkowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy warzywa. Marchewkę kroimy w pól plastry a ziemniaki w kostkę. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju w garnku, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejne 5 minut, dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Gdy warzywa się podsmażą wlewamy bulion i wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min. W między czasie wyciskamy sok z pomarańczy. Gdy skończymy gotować zupę blendujemy całość na gładką masę dodając śmietankę i sok z pomarańczy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Wykonanie tej zupy nie zajmuje dużo czasu a naprawdę smak powala, warto spróbować !! Smacznego
Komentarze