KREM MARCHEWKOWO POMARAŃCZOWY Z IMBIREM

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Idealna zupka na chłodne dni. Bardzo sycąca i rozgrzewająca dzięki imbirowi

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg marchwi
    100g masła
    2 duże cebule
    1 pomarańcza
    4 cm świeżego imbiru
    2l bulionu drobiowego
    grzanki
    50g startego parmezanu
    sól i pieprz do smaku
    szczypta kminku
    150 ml śmietany 30 %
    oliwa z oliwek 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem marchewkowo pomarańczowy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy oliwę,dodajemy 60 g masła ,pokrojonego w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę,wrzucamy na masełko i smażymy ,aż zmięknie.kroimy marchew w talarki,imbir kroimy w plasterki ,dodajemy do cebuli. Dodajemy również szczyptę kminku.Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i skórkę otartą. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut.Następnie całość miksujemy i ponownie stawiamy na gaz. Gotujemy zupkę jeszcze przez około 10 minut i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy na gorąco. Zupkę nalewamy do miseczek,posypujemy startym parmezanem i grzankami,

Porady

Można zupkę udekorować listkami świeżej kolendry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować