Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

4.47 (148 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Krem jest też lekki i bardzo delikatny w smaku. Posmak i słodycz białej czekolady świetnie komponuje się z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym. Można z niego przygotować smaczny deser, przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki. Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego (*)
    200g białej czekolady
    1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki" (**)
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Krem Krem jogurtowy

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
    (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
    Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
    Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.
    Z podanych proporcji kremu wystarczy np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 18-20 cm.

Porady

(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić. Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany. (**) Krem nadaje się również do do tortu z masą cukrową, tylko wtedy warto dodać do niego 2, a nie 1 opakowanie śmietanki w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować