300 g dyni ( po obraniu )
200 g marchewki ( po obraniu )
250 g ziemniaków ( po obraniu )
1 cebula
1 l wody
2 kostki rosołowe
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz cayenne do smaku
kwaśna śmietana do dekoracji
Krem dyniowo - marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę i zagotować. Warzywa pokroić w kostkę. Do wody wrzucić kostki, dodać warzywa oprócz dyni i gotować prawie do miękkości. Następnie dodać dynię, chwilę gotować i dodać przyprawy i nadal gotować do miękkości dyni. Wszystko zmiksować za pomocą blendera ( ja miksuję w specjalnym dzbanku, który zapobiega rozpryskiwaniu się zupy ). Gotową zupę w razie potrzeby doprawić, nalewać do miseczek lub na talerze i polać odrobiną rozmieszanej śmietanki robiąc dekoracyjne wzorki. Do zupy można podać grzanki.
Komentarze