Krem bawarski - przepis

4.49 (170 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Więcej na www.ilovebake.pl

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - laska wanilii lub ekstrakt waniliowy: 1 sztuka
    - mleko: 2.5 szklanki
    - Żelatyna: 6 łyżeczek
    - żółtka: 4 sztuki
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - śmietanka kremowej 30%: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Krem bawarski - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Wanilię odcedzamy natomiast mleko odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę mieszamy w ½ szklance zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia.
    Pół szklanki mleka podgrzewamy, aż będzie gorące i stopniowo wlewamy do żelatyny, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i łączymy z ostudzonym mlekiem waniliowym oraz mlekiem wymieszanym z żelatyną.
    Śmietankę ubijamy na gęsty krem i delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Pucharki napełniamy kremem i wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Wanilia Żelatyna Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować