Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, wegetariańskie i proste!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kotlety:
    2 kg ziemniaków
    3 jajka
    1 cebula
    mąka pszenna
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól, pieprz

    Sos pieczarkowy:
    0,5kg pieczarek
    1 średnia marchewka
    Garść natki pietruszki i natki selera
    Kostka warzywna
    Liść laurowy, ziele angielskie
    Łyżka śmietany 18%
    Łyżka mąki pszennej
    Sól, pieprz, papryka ostra (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotelty:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Cebulę kroimy i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do przeciśniętych ziemniaków. Dodajemy 3 całe jajka, sól, pieprz i troche mąki pszennej. Całość mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
  • 2. Sos pieczarkowy:
    Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy kostkę warzywną, 2 kulki ziela angielskiego i jeden listek laurowy. Kroimy pieczarki w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka. Tarkujemy marchewkę, siekamy natkę pietruszki i natkę selera, a następnie również dodajemy do sosu. Gotujemy około 15min, doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą (opcjonalnie). Zagęszczamy śmietaną wymieszaną z wodą i mąką. Chwile gotujemy, po czym sos jest gotowy.
    Smacznego!

Porady

Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować