KOTLETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM JAJECZNYM

5 (180 ocen)

Zawsze gdy zostają mi ziemniaki z obiadu następnego dnia robię z nich danie jarskie.

Składniki:

  • 1 kg ugotowane ziemniaki,
    6 szt jajka,
    1 szt cebula,
    100 gram mąka pszenna,
    2 łyżki mąka ziemniaczana,
    do smaku Sól,
    do smaku pieprz,
    do smażenia olej,
    do panierowania bułka tarta,
    1 łyżka majonez
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczane z farszem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • NADZIENIE KOTLETÓW ZIEMNIACZANYCH 1. Farsz:

    4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu.

    Ciasto:
    Ziemniaki obrać, ugotować wystudzić. Zmielić przez maszynkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni, dodać do ugotowanych ziemniaków. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić 2 jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną,
  • KOTLETY ZIEMNIACZANE 2. złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano.
    Można podawać z sosem lub bez.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować