Kotlety ziemniaczane z farszem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu.
Ciasto:
Ziemniaki obrać, ugotować wystudzić. Zmielić przez maszynkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni, dodać do ugotowanych ziemniaków. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić 2 jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną,
2.złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano.
Można podawać z sosem lub bez.
Komentarze