Sposób na wykorzystanie kaszy, mięsa i warzyw z rosołu, które zostały po weekend'owym obiedzie. To duża porcja, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmniejszyć składniki o połowę.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 torebki dowolnej ugotowanej kaszy (np. pół na pół - jęczmienna i gryczana)
350 g mięsa i warzyw z rosołu
1 łyżka rosołu lub wody
1 duże jajko
sól
pieprz
mielona ostra papryka
bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety zero waste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę, warzywa, mięso, rosół i jajko umieszczamy w siekaczu. Miksujemy na gładką masę. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z dużą ilością warzyw, sałatek, itp.
Smacznego!
Komentarze