Ciekawa alternatywa dla mięsnych kotletów. Sorgo ma sporo białka i witamin. Kotlety są przepyszne i nawet ja, choć uwielbiam mięso, zajadałam się nimi.
Kotlety z sorgo i suszonych pomidorów w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sorgo płuczemy dokładnie i zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości (u mnie trwało to około 30 minut).
Po ostudzeniu sorgo rozdrabniamy blenderem. Wystarczy, że ziarenka będą rozbite, masa nie musi być gładka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przesmażamy razem na odrobinie oleju do miękkości.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę.
Sorgo mieszamy z resztą warzyw i surowym jajkiem. Przyprawiamy masę curry (i ewentualnie pieprzem), dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety i smażymy na oleju do zarumienienia.
Sos grzybowy:
Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę z przyprawami. Kiedy cebula się zarumieni zalewamy szklanką wody. Dodajemy zmiksowane suszone grzyby (i ewentualnie kostkę rosołową). Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu. Mąkę rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Komentarze