kotlety z ryżu i sera

4.97 (186 ocen)

  • 30 min

Są bardzo uniwersalne, do masy możemy dodać to, co aktualnie mamy w lodówce, kawałek kiełbaski, pieczarki, boczek czy inne dodatki, mogą być też przyrządzone z produktów bazowych i będa równie dobre. Podane z pikantną surówką, ostrym sosem np. czosnkowym będą wyśmienitym i ekonomicznym obiadkiem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego (ma być po ugotowaniu klejący)
    2 jaja
    200 gram drobno startego twardego (niekoniecznie) sera żółtego
    0,5 pęczka zieleniny (pietruszka, koperek)
    50 gram wędzonej szynki (akurat miałam w lodówce)
    szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
    sól, pieprz (może też być ziołowy)
    2 łyżki kaszy manny (jeśli masa słabo się klei)
    bułka tarta do obtaczania (około 5 łyżek)
Wystaw ocenę:

4.97 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Placki Ser

Kotlety z ryżu i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać 3 szklankami wody, osolić lekko, gotować na małym ogniu,dopóki woda całkiem się nie zredukuje, ryż ma być klejący i lekko rozgotowany (jeśli po wyparowaniu wody stwierdzimy, że ryż jeszcze nie jest gotowy, podlejmy go małą ilością gorącej wody i gotujmy dalej). Lekko go przestudzić, następnie dodać starty na drobnych oczkach ser, wbić roztrzepane widelcem jaja, wsypać zieleninę, dodać wędlinkę czy inne dodatki, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wymieszać dokładnie. Jeśli masa słabo się klei, wsypać kaszę mannę i wymieszać.

    Kotleciki obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju do zezłocenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować