Kotlety z kaszy pęczak

4.5 (169 ocen)

do zrobienia tej wegetariańskiej kombinacji zainspirował mnie Karol Okrasa :)

Składniki:

  • Na około 10 kotletów:
    * 100 g kaszy pęczak
    * 1-2 ziemniaki
    * mała cebula
    * jajko
    * 3 łyżki bułki tartej
    * 2 łyżki otrębów (można je zastąpić zwykłą mąką)
    * pieprz, sól, czosnek granulowany
    * świeże zioła (pietruszka, bazylia)
    + olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kaszy pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw trzeba ugotować kaszę pęczak i odstawić ją aż trochę ostygnie.
  • 2. Ziemniaki obrać i razem z cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Powstałą wodę odsączyć. Doprawić masę solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanymi ziołami.
  • 3. Do ziemniaków dodać ostudzoną kaszę, zasypać bułką i otrębami, wbić jajko i wymieszać
  • 4. Ręką uformować kotleciki, które następnie trzeba kłaść na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować