Kotlety z kaszy jęczmiennej

0 (0 ocen)

Zdrowe, pożywne, świetnie smakują.

Składniki:

  • 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej
    1/2 szklanki otrąb pszennych lub bułki tartej
    1 jajko
    pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Kotlety z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy dwie szklanki wody ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy jajko, natkę pietruszki, otręby pszenne oraz pieprz i sól do smaku i mieszamy. Mokrymi dłońmi lepimy małe kotleciki (jeśli się rozpadają, należy dodać więcej otrąb lub bułki tartej).
  • 3. Kotleciki smażymy na oleju na rumiano (1-2 minuty z każdej strony). Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

Do kotletów można dodać drobną pokrojoną wędlinę lub pieczone mięso. Nie obtaczam kotletów w panierce, ponieważ przysmażona kasza tworzy sama z siebie bardzo apetyczną i chrupiącą "skórkę" na kotlecie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kotlety z kaszy jęczmiennej