Kotlety z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy dwie szklanki wody ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę zostawiamy do ostygnięcia.
2.Do wystudzonej kaszy dodajemy jajko, natkę pietruszki, otręby pszenne oraz pieprz i sól do smaku i mieszamy. Mokrymi dłońmi lepimy małe kotleciki (jeśli się rozpadają, należy dodać więcej otrąb lub bułki tartej).
3.Kotleciki smażymy na oleju na rumiano (1-2 minuty z każdej strony). Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Porady
Do kotletów można dodać drobną pokrojoną wędlinę lub pieczone mięso. Nie obtaczam kotletów w panierce, ponieważ przysmażona kasza tworzy sama z siebie bardzo apetyczną i chrupiącą "skórkę" na kotlecie.
Komentarze