Kotlety z kalafiora a'la mielone

4.5 (164 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Kotlety są bardzo smaczne, aromatyczne, mięciutkie, soczyste i z chrupiącą skórką. Nie rozpadają się podczas smażenia ani obracania, a w moim domu zostały dość ciepło przyjęte. Na pewno będą pojawiać się częściej, choćby w charakterze piątkowego obiadu, bo smakują naprawdę nieziemsko.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kalafior
    - 1 duża cebula lub 2 mniejsze
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 0,5 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej do miękkości w 1 szklance wody
    - 2 garści ziaren słonecznika
    - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    - sól, pieprz do smaku
    - bułka tarta lub kaszka kukurydziana do obtaczania kotletów
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z kalafiora a'la mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora przekrajamy na pół. Jedną połowę dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, drugą razem z twardą częścią ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Cebulkę i czosnek kroimy i smażymy na oleju.
    Do miski wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora i druga startą surową połowę. Dodajemy ugotowaną kaszę i usmażoną cebulkę z czosnkiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i krótko miksujemy, żeby się rozdrobnił. Dodajemy do miski. Następnie dodajemy przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiamy na gładką masę. Jeśli za bardzo się lepi, dodajemy odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Chciałam dodać do masy jeszcze posiekaną natkę pietruszki, tak jak dodaję do zwykłych kotletów, ale zwyczajnie zapomniałam :)
  • 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej lub kaszce kukurydzianej. Moje kotlety podczas obtaczania wyrażały chęć rozpadania się, więc po prostu posypywałam je bułką na dłoni i dopiero spłaszczałam.
    Obtoczone i uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Tu nic już się nie rozpada. Smażymy na złoto z obydwu stron. Czas smażenia - podobnie jak tradycyjne.
    Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz mizerią, pomidorkami lub inną surówką :)



    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować