Kotlety z groszku i czerwonej fasoli

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczne i chrupiące wegetariańskie kotlety idealne na obiad lub do wegańskich hamburgerów.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 4 kotlety:
    1 puszka groszku
    1 puszka fasoli czerwonej
    2 ząbki czosnku
    świeże zioła: szczypiorek, mięta, tymianek
    pieprz
    sól
    kmin rzymski
    sproszkowane nasiona kolendry
    pół startej na tarce cebuli
    starta skórka z połowy cytryny
    płaska łyżka mąki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z groszku i czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z groszku i czerwonej fasoli 1. Fasolę oraz groszek odsączyć z zalewy na sicie. Następnie zmiksować w dużej misce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Starta skórkę z połowy cytryny (cytrynę należy wcześniej wyszorować oraz sparzyć), startą połówkę cebuli oraz przyprawy, miksować wszystko razem jeszcze przez chwilę do wymieszania składników.
  • Kotlety z groszku i czerwonej fasoli 2. Zioła umyć i drobno posiekać, dodać do masy. Dosypać także mąkę. Dokładnie wymieszać.
  • Kotlety z groszku i czerwonej fasoli 3. Z przygotowanej masy uformować 4 kotlety. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju ok 3 minuty z każdej strony.

Porady

Do doprawienia kotletów można użyć dowolnych świeżych ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować