Kotlety z groszku i ciecierzycy z cheddarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kotlety z groszku i ciecierzycy z cheddarem to moja najnowsza propozycja kotletów bezmięsnych:-). Są aromatyczne, mają pyszną, chrupiąca skórkę i lekkie wnętrze. Nadają się zarówno jako dodatek do obiadu jak i do kanapek. Dzięki zwartej strukturze świetnie sprawdzą się także w wegetariańskich burgerach :-).

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 8 sztuk:

    puszka groszku

    puszka ciecierzycy

    2 ząbki czosnku

    pół cebuli

    1 jajko

    4 łyżki bułki tartej

    50g startego cheddara

    łyżeczka pieprzu ziołowego

    szczypta pieprzu cayenne

    łyżeczka słodkiej papryki

    pół łyżeczki mielonej kolendry

    sól

    szczypta pieprzu czarnego

    pół łyżeczki kurkumy

    szczypta majeranku

    pół łyżeczki suszonego czosnku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z groszku i ciecierzycy z cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Groszek oraz ciecierzycę odsączyć n sicie. Przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę.

    2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do masy.

    3.Cebulę obrać, drobno posiekać i także dodać.

    4. Wbić jajko, dodać ser, przyprawić majerankiem, połową kurkumy, suszonym czosnkiem, pieprzem czarnym, cayenne oraz solą. Dołożyć 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać, odstawić na 15 minut.

    5. W miseczce wymieszać pozostałą bułkę tartą oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, słodką paprykę, pieprz ziołowy.

    6. Z masy utworzyć 8 kotletów, opanierować w bułce z przyprawami, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 2 minut z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować