Kotlety z dynią, jajkiem i... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż i soczewice ugotować tak jak na opakowaniu. 2 jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobna kosteczke i zeszklić. Marchew pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki 3szt zetrzeć na tarce jarzynowej. Szczypior i rzeżuchę drobniutko posiekać.
Połączyć wszystkie składniki doprawić solą, pieprzem i ziołami dodać surowe jajko i bułkę tartą (tak jak na zwykłe koltety mielone) Formować małe kotleciki nie za grube i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
2.SOS PIECZARKOWY:
Pieczarki pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody pod przykryciem.
Dodać cebule pokrojona w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
Zaprawić mąką by sos zgęstniał.
Porady
Kukurydzy radze dać nie za dużo bo kotlety będą sie rozpadać podczas smażenia.
Komentarze