Kotlety z dynią, jajkiem i...

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Pożywne i zdrowe kotlety. Dobry pomysł na przemycenie troche pożywnych składników dzieciom.

  • 30 min

Składniki:

  • Torebka ryżu
    Szklanka soczewicy czerwonej
    Jajka 3szt
    Marchew ugotowana
    Kukurydza z puszki (3 łyżki)
    Szczypiorek
    Rzeżucha
    Pieczarki 36 dag (bialutkie)
    Dynia - około 2 szklanek startej na tarce jarzynowej
    Cebula duża 2szt
    Mąka 2 łyżki
    Bułka tarta
    Olej
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z dynią, jajkiem i... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż i soczewice ugotować tak jak na opakowaniu. 2 jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobna kosteczke i zeszklić. Marchew pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki 3szt zetrzeć na tarce jarzynowej. Szczypior i rzeżuchę drobniutko posiekać.
    Połączyć wszystkie składniki doprawić solą, pieprzem i ziołami dodać surowe jajko i bułkę tartą (tak jak na zwykłe koltety mielone) Formować małe kotleciki nie za grube i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • 2. SOS PIECZARKOWY:
    Pieczarki pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody pod przykryciem.
    Dodać cebule pokrojona w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
    Zaprawić mąką by sos zgęstniał.

Porady

Kukurydzy radze dać nie za dużo bo kotlety będą sie rozpadać podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować